29 de enero de 2012

29. Una doctrina nova (Mc 1,21-28)

Sembla increible que en la sinagoga, arran de les lectures de les Escriptures, es pugui dir que Jesús ensenya una doctrina nova. Les Trobades a la Sinagoga estaven reglades com poden estar-ho ara les celebracions de la Paraula o els cultes de les esglésies evangèliques... o talvegada més. no podein llegir-se textos de cualsevol orígen, tan sols els que eren reconeguts. Amb tot, Jesús és reconegut com a portaveu d'una doctrina nova.
En què, devia ser nou els seus ensenyaments?
Jesús recupera allò que havia estat el sentit primer de la Llei i els profetes: Déu és amb nosaltres. Hi afegeix, certament, connotacions noves: és amb nosaltres perque ens estima, i ho ha com un Pare.
Els jueus havien perdut de vista, a causa dels legalismes dels escribes i els mestres de la Llei, bona part del fons d'aquesta Llei. Jesús ens mostra en la seva persona que Déu no és enfora, que Déu no és només "l'amo de la vinya" que espera els seus beneficis, sinó que és el "Bon Pastor" que ho deixa tot per anar a buscar els que ens hem perdut. I tot açò, amb dia i hora, és a dir, ara i aquí, el Regne ja és present.
La capacitat de convicció per la coherència que posa Jesús en les seves paraules són les que convencen i generen espectació, fent que la seva anomenada s'estengui arreu.
Potser sigui la coherència l'"ingredient secret" que ens ajudarà a ser convincents amb els nostres veïns, companys, parents, amics....

No hay comentarios:

Publicar un comentario