17 de enero de 2012

17. Sant Antoni: ven tot el que tens i dóna-ho als pobres (Mt 19, 21-327-29)

"Sant Antoni i el dimoni, jugaven a trenta-un. El domini va fer trenta, Sant Antoni, trenta-un". La tradició popular vincula Sant Antoni amb importants lluites amb el dimoni, de les que venç sempre el Sant, fins i tot jugant a trenta-un, com diu la cançó. La litúrgia del dia, (solemnitat a Menorca, que el té com a patró, i per tant amb lectures pròpies a la missa) ens centra en l'evangeli que diuen els biògragfs que va sentir Antoni el dia de la seva conversió. Essent de familia acomodada, "ven tot el que tens i dóna-ho als pobres" és tot un repte. Potser la gran lluita de Sant Antoni amb el dimoni fou acceptar aquest repte. Avui en dia, les nostres condicions de vida ens compliquem entendre de manera clara aquest enunciat que fa Jesús. "ven tot el que tens i dóna-ho als pobres" vol dir que et quedaràs amb ells, que no tindras opcions de recular, de tornar-te als teus territoris en que estas segur.
Generalment, el dimoni és representat desagradable, lleig, per fer-nos por.
Conec una escultora, Montserrat Aixalà Blasco de Torroja del Priorat, a Tarragona, que va fer un "sant miquel", que mata el dimoni. És posat des del 2005 damunt la porta major de l'església parroquial del seu poble i molts dels veins li criticaven l'obra. l'Arcàngel, molt bé, però el dimoni era massa agradable, ni tan sols feia gens de por.
Ella ens contava que si el dimoni fés tanta por com ens volen fer entendre les seves representacions plàstiques habituals, ningú no s'hi enganxaria, ni cauria en les seves trampes. El problema el tenim quan el mal se'ns presenta agradable, que sembli inofensiu, que faci gana acompanyar-lo.
El Dimoni de la riquesa és molt "afavorit", sembla que no pugui fer cap mal el ser ric. Sant Antoni ho va veure clar. Per a nosaltres ens queda l'evangeli per a recordar-nos les indicacions de Jesús: qui ho deixi i ho doni tot, "en rebrà cent vegades més i posseirà la vida eterna".
Anem amb precaució. el dimoni no sempre ens fa por. Moltes vegades ens fa ganes i aquesta és la seva principal arma.

No hay comentarios:

Publicar un comentario