12 de enero de 2012

12. ...va estendre la mà, el tocà...(Mc 1, 40-45)

El contacte de Jesús amb la realitat no devia ser fàcil, com tampoc ho és per als cristians avui. Més enllà del que ens podem pensar, la realitat és dura i difícil. Per a Jesús el que ara ens pot semblar un gest senzill, en realitat, és un gest il·legal, que el podria haver portat a una situació d'impuresa legal. Els leprosos, com tots els afectats de malalties infecciones en tots els temps, eres rebutjats per la societat. En la Palestina del S. I, a més de la "prevenció" per qüestions sanitàries, s'havia afegit un rebuig religiós ritual. Possiblement aquest refús afegit religiós servia per a reforçar la prevenció sanitària, que possiblement no podien argumentar científicament com faríem en els nostres dies. La realitat dels leprosos era d'exclusió total de tots els àmbits de la vida. Estendre la ma i tocar podia tenir per als leprosos un valor d'acolliment, d'acceptació per part de Jesús, que a nosaltres ens és difícil valorar. 
Amb tot, Jesús vol reintegrar aquella persona al seu món. Per açò l'obliga a complir els rituals de purificació, ja que d'altra manera no seria admès a les poblacions. 
Després d'açò Jesús no podia entrar en les poblacions. L'evangelista no ens diu si és per efecte de l'expectació que genera o pel fet d'haver caigut en impuresa legal. El que si ens diu és que la gent seguia buscant-lo, sigui on sigui.
Els nostres veïns, els nostres pobres, poden suposar per a les nostres comunitats alguns problemes, algunes dificultats amb altres estaments. Però si realment la nostra relació amb la gent és d'acolliment i d'acceptació, seguiran acudint a nosaltres... si esteim disposant a estar amb ells passi el que passi.



No hay comentarios:

Publicar un comentario