14 de marzo de 2012

14. Tot arribarà a la plenitud. (Mt 5, 17-19)

Les reaccions de rebuig de Jesús que es refereixen en els evangelis són sempre als legalismes, mai a la Llei. Per a molts, la Nova Aliança vol dir una Nova Llei. De fet, però, Jesús no ve a canviar la Llei, com ens explica en el text d'avui, sinó a donar-li compliment.
La Llei de Moises, com totes les lleis humanes i eclesials, són un caminador, per a poder fer algunes passes mentre no sabem caminar bé, o tenim alguna dificultat per a fer-ho. Un cop apres a caminar o superada la lessió, el caminador ha de quedar arraconat. I l'arraconem, no perque no serveix, sinó perque ja no ens serveix, no ens cal. El que feixem amb dificultat, amb l'ajuda d'aquell instrument, ara ho ferem amb plenitud.
La Llei de l'Antic Testament, de Moises, és una llei de mínims, que ens marca, en negatiu, aquelles coses que no hem de fer, però que no ens empeny a fer el bé.
Complint el Decàleg, no seón seguidors de Jesús. Ell ens demana anar molt més enllà de "no matar" ens demana estinar els enemics; ens demana compartir en lloc de "no robarás.
Jesús no canvia el sentit últim de la Llei, pero la dur a la cota que realment demana el seu exemple i el seu tesimoni.

--Senyor, feis que no ens quedem en la lletra de la vostra Llei, i que sàpiguem tractar tothom amb el vostre amor.

No hay comentarios:

Publicar un comentario