11 de marzo de 2012

11 i tu el vols aixecar en tres dies? (Jn 2, 13-25)

Joan col·loca aquesta narració al principi del seu llibre, mentre que els altres evangelites ho fan com a desencadenant de la detenció que portaria Jesús a la creu. Sabem que Joan és el més teològic dels evagnelistes i que, pel fet de escriure més tard, ha tingut més temps per a meditar i reflexionar sobre els fets, afegint-hi un pes determinat.
La construicció del Temple de Jerusalem, en la etapa d'Herodes, durava en temps de Jesús 46 anys. Quan Jesús els diu que el Santuari serà destruit i s'aixecarà en tres dies, els va fer gràcia. Però en tot el fragment hi ha, pistes que ens van indicant a què es refereix Jesús quan diu això.
A diferència dels altres evangelis, Joan explica que Jesús explusa del temple els bous i les ovelles. Aquests eren els animals destinats als sacrificis expiatòris pels pecats, els sacrificis de reconciliació. El Temple sense animals per a sacrificar perd tot el sentit, ja que són aquests l'element diferenciador del Temple de Jerusalem de les sinagogues i altres llocs de pregària.
Quan Jesús treu bous i bens, ens indica que a partir de la seva Pasqua, Ell serà l'únic sacrifici que el Pare accepta. Per tant no calen altres aninals. Quan expulsa els animals ja parla de la seva mort. Com tambého fa quan parla de la destrucció del Santuari i la seva reconstrucció en tres dies.
També nosaltres hem de treure del nostre interior tot allò que substitueix Jesús, tot el que ens distrsu de la nostra comunicació amb el Pare a través d'Ell.

--Feis, Senyor, que tot el que ens destorba i ens distreu ho puguem explusar dels nostres cors, amb la vostra decisió i ajuda.

No hay comentarios:

Publicar un comentario