22 de febrero de 2012

22. Dimecres de Cendra: Almoina, pregària i dejuni. (Mt, 1-6.16-18)

El text de l’evangeli d’avui ens proposa els tres eixos que han de regir la nostra quaresma. Aquests tres eixos són els que marquen les nostres relacions amb tot allò que és d’alguna manera extern a nosaltres. El primer d’aquests eixos, l’almoina regeix la nostra relació amb els altres, sobretot amb els que tenen alguna necessitat, tant material com espiritual. Ens demana viure amb una actitud generosa, solidària, però a la vegada que cerqui la justícia, no sols la l’ajuda paternalista. Amb aquestes premisses hem de procurar compartir amb els que no tenen, ser solidari amb els que pateixen, fent-ho des de la discreció, des de la humilitat.
La pregària, el segon dels eixos, ens ha de regir la nostra relació amb Déu. No tant per a demanar-li els seus favors, ni els seus miracles, sinó per a posar-nos en les seves mans, demanant-li ajuda per a entendre i viure amb serenor allò que Ell ens depara al llarg de la nostra vida. i també ho hem de fer des de la intimitat, no només per no fer "mal d’ulls", sinó perquè la nostra relació amb Déu ha de fer intima , fonda, personal.
I el dejuni? Aquest tercer eix marca la relació amb nosaltres mateixos. No tant per la capacitat d’infringir-nos patiments innecessaris, com per a mostrar-nos a cada un que qui regeix la nostra vida és el nostre cap i el nostre cor, no el nostre estomac. Hem de ser capaços a renunciar a algunes coses, per insignificants que ens semblin, per a ser conscients que podem deixar de banda allò que ens destorba per a viure per a Déu.
Per a aquests tres eixos, aquestes línies d’actuació que se’ns proposen per a la Quaresma i per a tot l’any, ens cal discreció. No per a aconseguir la "recompensa" que ens diu l’evangeli, sinó perquè no cerquen altres recompenses que farien perdre el sentit a allò que hem aconseguit fer. Déu que veu en allò més amagat sabrà el que hem fet, i el perquè ho hem fet.
Iniciem la quaresma amb aquesta disposició.

No hay comentarios:

Publicar un comentario