12 de febrero de 2012

12. ...es quedava a fora, en llocs despoblats.(Mc 1, 40-45)

Fer el bé pot dur consecuències inesperades. Sabem que, finalment, a Jesús fer el bé el va dur a la mort a la creu, però al llarg dels anys de vida pública, li va dur altres complicacions.
Hem comentat que els leprosos eren marginats i no podien conviure amb els seus familiars. La mesura pretenia inicialment protegir del contagi físic de la malaltia, que pot ser encomanada amb facilitat per contacte. Aquest aillament sanitari s'havia convertit en una excusió social i religiosa absoluta, que requeria de certificació sacerdotal per a ser revertida, i tornar a la normalitat. Aquesta és la indicació que Jesús fa al leprós:
"Vigila de no dir res a ningú. Vés a fer-te examinar pel sacerdot i ofereix per la teva purificació el que va ordenar Moisès: això els servirà de prova"
"No ho diguis a ningú", no tant per assegurar que ningú sàpiga que t'he tocat, sinó perquè encara no és el moment. "Fes-te examinar" perquè vegin que les obres de Déu són obres veritables, que no són "impressions personals" i que Déu vol que visquis en comunió amb les teus.
Jesús, fidel al seu principi d'apropar-se a les persones independentment de les seves circumstàncies, se salta l'exclusió i toca el leprós.
Encara que Marc no ens explica si hi havia molts o pocs "espectadors" Jesús pateix una "exclusió" encara que no sigui ritual.
La seva popularitat no cercada li impedeix entrar amb llibertat a les poblacions. La tasca de Jesús no és ser idòl de multituts, ni tan sols ser famós, ni popular. La seva missió és fer-nos saber que Déu ens estima i ens salva per damunt de tots els nostres errors i les nostres infidelitats.
Fer el bé ens pot dur en ocasions alguna mena d'exclusió. La nostra societat no sempre està disposta a acollir els que denuncien les injustícies, els que exigeixen solidaritat, els que demanen una fraternitat veritable.
Si feim el bé, potser ens trobem, com Jesús, fora dels cercles, fora de joc.

No hay comentarios:

Publicar un comentario