8 de diciembre de 2010

La Immaculada Concepció

En algunes catedrals, la de Burgos, per exemple, hi podem trobar una capella "de la Immaculada Concepció" en la que el centre del retaule no hi figura la Marte de Déu. En una visió curiosa de les coses, hi trobem una talla de Sant Joaquim i Santa Anna, fent-se una abraçadeta, com qui es troba en un aeroport després d'uns dies de separació. Em sembla una visió curiosa perque dóna a entendre que el pecat original, aquell del que Maria va ser preservada, no ens ve per la desobediència d'Adam, sinó per la concepció humana normal entre un home i una dona. Si aquesta talla ens presenta aquest moment de la Immaculada Concepció, li esteim donant el mèrit als pares de Maria, i no al pla salvador de Déu. En ocasions la reflexió teològica va per un costat i les mostres artístiques, per un altra.
La festa, els textos de la litúrgia, ens fan present la generositat de Maria, el seu "SI" incondicional a la proposta de l'àngel, la proposta de Déu, per a fer possible la Encarnació. Déu, que tot ho sap, havia preparat al seu Fill una estada sense màcula.
Destaquem l'acceptació, la generositat de Maria. No vulguem fer interpretacions fàcils del pla de Déu, i intentem, en la mesura de les nostres forces, donar el nostre "si" cada dia, a cada moment, cada passa.
Com Maria.



Joan Manuel Mercadal Victory
                                                                                                                          

No hay comentarios:

Publicar un comentario