18 de diciembre de 2010

Josep, home de poques paraules


Mateu 1,18-24
 
... o de cap paraula. en els evangelis no apareix cap paraula en boca de Josep. En coneixem els pensaments, que l'evangelista ens explica, però en cap moment poden llegir un diàleg protagonitzat per Josep.
Josep sembla home de poques paraules, però home de fets. Deixant de banda el seu aspecte, si era molt major o no per casar-se amb Maria, si era vidu o tenia altres fills, el seu "fer" és fonamental per a la Encarnació. Possiblement tan
t, encar que de manera diferent, com el de Maria. En una societat com la jueva del S. I, un infant sense pare, no tenia cap opció en la vida. Josep li dóna la "filiació davídica", ja que el parentiu ve per via paterna, i no hem d'oblidar que als ulls de tota la gent, Josep feu el seu pare. Josep, possiblement també l'encarregat de la seva instrucció humana i religiosa. El paper de Maria és fonamental, però els constums religiosos dels homes, la seva assistència a la sinagoga, els va rebre de Josep. No oblidem que (encara ara) homes i dones no pregen junts en la religió jueva.
Home de poques paraules, pero de fets fonametnals. Sobretot és un hpme obert a l'acció de Déu, com Maria. La seva disposició a acollir els missatges que Déu l'hi envia en somnis, en són una bona mostra. La Mare de Déu explicitament diu "es faci en mi la vostra voluntat". Josep no diu res. Pero des d'aquell dia "la va prendre a casa la seva esposa"
Els homes d'avui, ens perdem en "molta renou i poques nous". Ens omplim la boca... per a ben poca cosa, poca acció, al final.
...
Una altra cosa a apendre de la Sagrada Família.

Joan Manuel Mercadal Victory
                                                                                                                            

No hay comentarios:

Publicar un comentario