29 de octubre de 2010

La Llei mai no pot destruir ningú.

Altra vegada Jesús ens posa davant una disjuntiva: la llei o l'home? en altres ocasions ja ha deixat clar que l'home és per damunt de la llei. Avui, altra vegada. A més ens dóna una mostra de la seva perspicàcia i estratègia: abans que lo demanin de noves, és ell qui planteja la situació. Els guanya per golejada: “ells no van respondre...” ens diu l’Evangeli. Sobretot quan els demana pels seus preuats animals de feina. “i no sabien què contestar-li.!


I nosaltres, sabríem que contestar? Esteim pels germans més que pels papers, els privilegis, els reglaments...? o ens guanya el “corsé” de la paperassa i la rigidesa de la legislació?

Pensem-hi una mica... La llei mai no pot substituir la vida. Sinó ho veis clar, llegiu la rondalla que ens proposa en Bep, abans de la seva glosa.

Joan Manuel Mercadal Victory
                                                                                                                         

Un explorador havia tornat junt als seus, que estaven ansiosos per saber-ho tot sobre l’Amazonas. Però ¿com podia ell expressar amb paraules la sensació que havia inundat el seu cor quan va contemplar aquelles flors d’esglaiadora bellesa i va escoltar els sons nocturns de la selva? ¿Com comunicar lo que va sentir al més profund del seu cor quan es va donar compte des perill de ses feres o quan governava la seva canoa per les incertes aigües del riu?
 
I els hi va dir: Anau i descobriu-ho voltros mateixos. Rès pot substituir el risc i l’experiència personals. Però per a orientar-los, els va fer un mapa de l’Amazonas.
 
Ells, van agafar es mapa i el varen col•locar a l’ajuntament. Varen fer còpies d’ell per a cada un. I tothom que tenia una còpia es considerava un expert en l’Amazonas, idò ¿no coneixia potser cada volta i cada racó del riu, i lo ample i fondo era, i a on hi havia ràpids i a on es trobaven ses catarates?
 
L’explorador es va lamentar tota la vida d’haver fet aquell mapa. Hauria estat preferible no haver-lo fet.


Divendres XXX de durant l’any.

Si el vostre bou o el vostre fill queia en un pou en dia de repòs, ¿qui de voltros no es trauria tot seguit?


Sa llei en el món va néixer
Per poder a s’homo servir
A anar tot fent camí
Dins de sa vida mateixa.
Sobre tot per ajudar-li
A sa plenitud assaborir
I d’esperit poder créixer.
Bep Guàrdia

No hay comentarios:

Publicar un comentario