7 de octubre de 2010

Jesús ens ensenya a pregar.


Encara que els textos no s'assemblin, el de l'evangeli d'avui és continuació del d'ahir. Avui Jesús ens conta una de les seves historietes, pero clarament forma part de la "lliçó de pregària" que haviem començat.
"Demaneu i Déu us donarà". Tots tenim experiència de "pregàries no respostes" pero probablement hem de dir "respostes mal enteses". "El Pare del cel donarà l'Esperit Sant als qui l'hi demanen". El nostre fall es demanar altres coses, que no són l'Esperit.

Com podem pregar? No som -ni el glosador ni un servidor- ningú per donar lliçons. Però alguna pista, si que ens atrevim:


1. Per viure plenament, hem de tenir confiança en que promovent l’amor a tot lo que ens envolta, s’enalteix el nostro ser.

2. Per poder estimar netament, hem d’aprendre a veure les persones, coses, situacions, tal com son realment. No com les imaginam, reaccionant davant seu, com mereixen.

3. Hem de prescindir dels conceptes (etiquetes), categories, prejudicis i projeccions. Generalment són fruit de les nostres necessitats, debilitats i lligams.

4. No hem de cedir a la vessa mental i ens hem de prendre la molèstia de veure cada persona, cada cosa, cada situació amb la novetat de cada moment. (un pilot d'avió, a cada vol, ha de mirar el part meteorològic actualitzat).


Però com s’arriba a aquest estat?

a) amb un constant procés de conscienciació.

b) Amb la mateixa paciència que s’ha de tenir amb un drogoaddicte que no ha gaudit mai del gust del pa, la fruita, l’aire fresc des matí, l’aigua fresca.

c) Canviant es gust de l’aprovació dels altres per el gust de la feina, l’activitat, la companyia de les persones i els plaers de la ment.

d) També ens ajuda emprendre activitats que ens agradin tant, que ens faixin oblidar l’afany d’aprovació dels altres, de ser apreciat, de tenir èxit, prestigi, poder...

e) I també ens serà de profit tornar a la naturalesa: Acomiadar la multitud, pujar a la muntanya i combregar silenciosament amb els arbres, les flors, els aucells, els animals, amb el cel, els núvols i els estels. Per poder baixar com a homes i dones nous. A partir d’aquí, tindrem una visió clara i neta per estimar sense fermalls ni condicions. Ens haurem buidat de noltros mateixos, i ens haurem convertit en la pregària moderada que es va concedint a mesura que actuam en conseqüència de la pregària en qüestió. I sobre tot, a partir que haguem confiat es nostro alè angoixat a Déu, aquest, esdevindrà un alè serè i tranquil.



Dijous XXVII de durant s’any.
Demaneu i Déu us donarà.
Pregar dona pau, alegria
I força per caminar.
Perque pregar ès estimar
Lo que passa cada dia
Sigui bo o dolenteria.
Lo únic que vull demanar
És pau per poder afrontar
Es problemes de cada dia.

No hay comentarios:

Publicar un comentario