28 de diciembre de 2011

28. Innocents

La matança dels innocents és un episodi que, en plenes festes de Nadal, és mal de païr. Representa molt bé, diuen els entesos, la manera de ser d'Herodes: quan una cosa no sortia al seu gust, podia tenir consequències fatals per als responsables... o per als innocents.
Amb la intenció de matar (ja de bon principi) Jesús, fa matar tots els infants nascuts en els dos anys darrers. Es va voler assegurar, que no fós que la notícia del naixement de Jesús li havia arribat tard.
A la Biblia hi ha, una altra matança d'innocents, a l'Antic Testament: el faraó fa matar tots els infants (mascles) del poble jueu, esclau en aquells moments a Egipte. D'aquella matança en fugirà el que serà l'alliberador del poble, Moisès; de la d'Heròdes, en fugirà Jesús, que serà l'alliberador del món.
Tant en un cas com en l'altra molts, sense saber-ho, dónen la vida per la salvació, que vindrà a través d'un altre.
I és que es plans de Déu són, casi sempre, mals d'entendre. Déu es pot valer de situacions tant incomprensibles com aquesta matança per a escriure dues retxes més del seu pla. I ho fa encara avui: en ocasions innocents com els nigerians morts en atemptants per celebrar la festa de Nadal; en ocasions utilitzant gent que no és de ls nostra comuntiat o de la nostra confesió per a fer veure al món el seu proposit.
Quin sentit te que Déu permetì la matança dels innocents, ara o fa 2000 anys? la resposta és difícil, per el gran Innocent, Jesús, també ha de morir per a donar vida. No rebutgem les vides ofertes en martiri. Totes ens apropem, o ens poden apropar, al Déu de la Vida.
Les imatges que el poble cristià s'ha dónat, sense reparar en anacronismes, han pintat la Mare de Déu, al cel, acollint aquells innocents. Sabent que "els temps" no permeten fisicament aquesta imatge, hem d'entendre el sentit de la expressió: Maria, Mare de Déu, que acull l'anunci de l´àngel per a la salvació del món, ens acull a tots, innocents o no, a la seva falda, al seu cor. I ens condueix a Déu.

No hay comentarios:

Publicar un comentario