18 de junio de 2012

18. Dóna a qui et demana. (Mt 5, 38-42)

"Ull per ull, dent per dent" és una expressió de la llei antiga, que surt tres vegades a l'antic Testament. Jesús va molt més enllà, exigint als seus que en lloc de tornar el mal que han rebut, parin l'altra galta.
Aquesta exigència l'han retreta molts als cristians. De fet és molt difícil de complir, perquè la nostra capacitat humana de perdonar és limitada. Jesús ens proposa que sapiguem perdonar amb la seva mesura, amb la mesura de Déu.
Per açò va més enllà: acompanya més enllà de les obligacions; "dóna a qui et demana" és una proposta que no tots sabem complir.
Caritas ho fa institucionalment, i ho fa bé, amb seguiment de les persones, intentant evitar els desaprensius que abusen de la nostra generositat.
Però hem de saber que tots som Caritas, que no són només els voluntaris. La crida que ens fa Jesús a l'evangeli ens obliga a fer una mica més del que ens pot semblar raonable. És el que vol dir "donali el mantell", a qui te reclama el vestit.
No podem quedar-nos en l'estricte compliment del que marquen les lleis si volem ser seguidors de Jesús. No hem de saltar-nos la llei, però hem d'estirar tot el possible el seu compliment. i si cal, hem de fer canviar les lleis.
Hi ha moltes mans que demanen ajuda. Hi ha moltes persones que ens necessiten per tal de poder arrib ar a final de mes, amb un plat a la taula, per sencill que sigui.

No hay comentarios:

Publicar un comentario