29 de marzo de 2015

EL LLOC DE LA PROVIDÈNCIA

En la nostra vida, casi mai som conscients de la importància que té la Providència. Moltes vegades lo donem altres noms, com casualitat, atzar, sort, si ens es favorable, o desgràcia, mala pata, etc, si ens va en contra de les nostres intencions.

És evident que no es fàcil acceptar que hi ha elements que escapen constantment i absolutament del nostre control, però encara és més difícil veure en aquests moments la presència de Déu.
En la nostra societat, generalment, només pensam en Déu quan el volem fer responsable d'algun succés que ens dol, i ens causa consternació. Aquí, en aquests ocasions, molts volen argumentar l'absència de Déu, amb aquelles preguntes retòriques: «com és que Déu permet...?» o bé «on era Déu quan...».
Davant la desgràcia d'un accident tant greu com el de dimarts amb 150 víctimes, o en tants altres accidents o diagnòstics de malalties, o en contratemps diversos, enyorem una presència palpable de Déu, un Déu de miracles i meravelles, d'intervencions màgiques i espectaculars. Però ens costa descobrir la seva presència constant, silent, en tantes i tantes ocasions i situacions normals i quotidianes.
Déu és present en les nostres vides, vulguem o no, al marge de la nostra percepció, de la nostra proximitat. Ens costa, però, descobrir-ho i agrair-li la seva ajuda. Viure aquesta presència en lo quotidià, en lo normal, en allò que va bé, ens ajudaria a ser més agraïts, perquè seríem més conscients de que tenim molts motius per donar-li gràcies.
No som justos amb Déu si el feim responsable de la topada amb el cotxe, i no li agraïm que aquella relliscada amb la pluja va ser només un ensurt gràcies a Ell; no som justos si li retreim una malaltia i no li sabem agrair una curació, o una milloria, o un simple alleujament del patiment.
És molt cert que els familiars dels morts a l'accident de l'avió en vol cap a Düsseldorf no ho tenen fàcil: no poden acceptar com a voluntat de Déu la pèrdua un ésser estimat. I és que Déu no vol el patiment de ningú, en cap moment, i molt menys el provoca. Entendre la mort com a moment de pas, de canvi, tant del que mor com del que s'entristeix de la pèrdua, és molt complicat.
La mort, formant part de la vida, també ha d'estar impregnada de presència de Déu, d'un Déu que ens estima i ens vol feliços com a fills seus que som. Ell, fidel a la seva promesa, és present, malgrat no el sapiguem descobrir. Com deia Eduard Pailleron. comediògraf francès: «Atzar? És Déu que manté l'anonimat».
Confiar en la Providència, vol dir, a més de fer els esforços necessaris per tal d'aconseguir el que pretenem, deixar que Déu faci la seva part, que ens empengui o ens returi, que ens ajudi o no, segons sigui la seva voluntat, que en moltes ocasions no coincidirà amb la nostra.
Déu l'hem de descobrir en les coses de cada dia, en les bones, per a poder-lo trobar després quan les situacions siguin adverses. La grandesa de Déu, com la mida de la lluna, depèn més de la nostra distància amb Ell, que d'Ell mateix.
L'Amor de Déu és immens. Com ens diu Sant Joan: «Déu ha estimat tant el món que ha donat el seu Fill únic».

No hay comentarios:

Publicar un comentario