10 de febrero de 2013

10. ...ja que tu ho dius (5, 1-11)

Les xarxes, tant de moda en els nostres dies, ja eren element de referència per a Jesús en les seves explicacions, i amb les seves comparacions. Ho fa en les Paràboles del Regne... Eren elements quotidians en la vida dels pescadors del llac de Tiberíades, entre els que va escollir els seus deixebles.
Avui, després d'emprar  la barca com a lloc d'ensenyament, demana als pescadors que tornin a partir a pescar.
És molt interessant, per a nosaltres a dia d'avui, mirar amb atenció les reaccions de Pere, com a mostra de tots els deixebles:
"esteim cansats, hem batallat molta estona, sense resultats..." Són frases que sentim en els nostres entorns, en les nostres reunions d'agents de pastoral, fins i tot en les reunions del clergat. "No sabem con fer-ho, ho hem intentat tot..." Si volen afinar una mica més, podem entreveure en el desencant una certa disconformitat: "que ens has de venir a dir, tu, que ni ets de l'ofici ni de la regió...?"
Finalment, però l'element que sura per damunt de tot és la confiança: "Ja que tu ens ho dius...". Aquesta frase, que transparenta aquest desencant, demostra sobre tot confiança. La paraula del Mestre és de fiar, i si ell ens demana alguna cosa, hem de fer-li cas, encara que no entenguem del tot el que ens demana.
Sense voler treure mèrit a Jesús en el miracle de la pesca miraculosa, com anomenem generalment aquest passatge, la pescada comença en la confiança dels deixebles en el mestre. sense aquesta confiança Jesús no podria haver fet res.
Aquesta decisió confiada és la que ens manca a molts de nosaltres en nombroses ocasions. Pensant que en sabem molt, ens fiem massa de les nostres pròpies intuïcions, dels nostres recursos, i no deixem actuar realment l'Esperit, la Força de Déu.
L'espectacle de les xarxes plenes a rebentar, es possible per la conjunció de la confiança i la força de l'Esperit. De la mateixa manera, en les nostres tasques pastorals, serà conjuntant els esforços personals en allò que feim juntament amb la confiança en el recolzament que Jesús farà de les nostres accions, que aconseguirem allò que ens proposem.
Jesús no ens vol estalviar els esforços, però ens demana que confiem en els seus designis; no vol treballar sense nosaltres, però vol que remem mar endins, per molt cansats que estiguem, però molt baixos que estiguin els ànims.
Les xarxes són apunt; El peix és aprop. Siguem valents i llencem el rai: la pesca serà segura.



No hay comentarios:

Publicar un comentario